Hvid lud

Hvid lud behandling formindsker gulningsprocessen!

Hvid lud giver gulvet en hvidskuret patina. Man siger, at lud “dræber” det øverste af træet, og stopper gulningsprocessen. Det  skyldes blandt andet, at lud indeholder kalk eller andre hvidpigmenter så du får et lysere gulv. Tidligere blev trægulve ofte lakerede, men i dag vælger flere og flere lud- eller oliebehandling. En lud- eller oliebehandling er den mest naturlige overfladebeskyttelse, idet den fremhæver træets struktur og åretegninger og du får samtidig et lysere gulv.

Hvilke gulve kan ludbehandles?

Lud egner sig bedst til gulve af nåletræ som fyr, gran og lærk. Det frarådes at ludbehandle parketgulve idet “parketslip” kan forekomme. Inden ludbehandlingen er det vigtigt at gulvet er “nyt”, rent og tørt. Lud påføres med pensel eller kost og den skal tørre ind i gulvet inden den overskydende lud fjernes.

Lud er en kemi som påføres gulvet. Den er stærkt ætsende, så derfor skal man holde småbørn og husdyr fra det ludbehandlede gulv såfremt det ikke har fået en efterbehandling som olie, sæbe, voks eller lak. Lud er alkalisk, det vil sige et basisk stof som går ind og modarbejder de naturlige garvesyrer som er i træ. Et andet dagligdags navn for lud er kautisk soda. Lud fremstilles ved en elektrolytisk deling af natriumklorid. Kaldet E 524.

Ludden i sig selv giver en meget lille eller slet ingen beskyttelse, så gulvet bør efterbehandles. Et ludbehandlet gulv kan efterbehandles med olie, sæbe, voks eller lak.

Efter ludbehandling

Skal gulvene sæbebehandles med Faxes gulvsæbe. gulvsæben fremstilles af lyse og rene vegetabilske olier og naturvoks. Produktet er specielt udviklet til hurtigt at mætte træets porer og give effektiv beskyttelse mod væsker som f.eks. kaffe, rødvin m.m. Faxe Gulvsæbe giver træet en helt lys, hvidskuret overflade, der er silkemat, vedligeholdelsesvenlig og helt naturlig. Faxe Gulvsæbe er et rent og miljørigtigt produkt uden tilsætningsstoffer.